Ketelbinkie slijterij | wijnhandel

Een uniek product van de ‘Onrust Stokers’ uit Rotterdam: de Sopropo Gin.

Maar ken je het verhaal erachter?

Een onruststoker vertelt. “We wilde een gin maken maar dan anders. We zijn op zoek gegaan naar ingrediënten waarmee de bitterheid die nodig is voor de gin gerealiseerd kan worden. Op de Rotterdamse Afrikaandermarkt was op de Surinaamse kraam de sopropo een veel gekochte groente. Een soort verschrompelde komkommer. Hier zijn we mee gaan experimenteren, zo is de Sopropo gin ontstaan. De madame Jeanette die naast de sopropo op de kraam lag zit ook in het recept.

Naast de sopropo en madame Jeanette wordt er voor de Sopropo Gin ook gebruik gemaakt van jeneverbes, kardemom, venkel, jasmijn, lavendel, sinaasappel en een aantal andere kruiden. Het resultaat is een soepele florale en zachte gin.”

Een echt Rotterdams product

Sopromo Gin wordt gestookt in Rotterdam door De Onrust Stokers; Stefan en Sjaak. Ze distilleren hun drank in een unieke stookketel uit 1920.

Onruststoker Stefan van Hees maakte op 18-jarige leeftijd kennis met alcohol stoken. Zijn vader maakte vroeger al wijn en wanneer de productie van zijn vader mislukte, stookte Stefan de alcohol er weer uit. Hiervoor gebruikte hij een zelfgemaakte ketel van de koperen asbak van zijn opa.

Pas in 2017 toen Stefan naar Katendrecht verhuisde, begon hij het weer op te pakken. Van een oude boiler maakte hij een mooie ketel. Met trots plaatste hij deze in de tuin waar hij begon met het stoken. Het eerste product sloeg aan en de hoeveelheden worden zo groot dat de productie uitbesteed werd  aan De Groene Fee, de enige Absinthe distilleerderij in Nederland. Daar kent hij Sjaak Voois van.

Samen met Sjaak bracht hij de Rotterdamse droplikeur Ketelbikker uit. Geniet van deze heerlijke likeur!